Συμβουλές για μια επιτυχημένη ομάδα παιχνιδιού!

Αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια ομάδα παιχνιδιού -δηλαδή μια εβδομαδιαία συνάντηση με άλλες μαμάδες και τα παιδιά τους για παιχνίδι- μπορεί η όλη διαχείριση να σας φοβίζει. Μαμάδες και παιδιά που γνωρίζονται λίγο ή και καθόλου μεταξύ τους, δυο ώρες μπροστά σας που πρέπει όλοι κάπως να απασχοληθείτε, μικρο-διαφωνίες και γκρίνιες… Στην πραγματικότητα, δεν είναι κάτι δύσκολο. Χρειάζεται απλώς οργάνωση, καλή διάθεση και ψυχραιμία όταν κάτι πάει λίγο στραβά!

 1. Επιλέξτε ημέρα και ώρα συνάντησης – συνήθως μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα σε ώρα που εξυπηρετεί τα μέλη της ομάδας. Θα σας συμβουλεύαμε να πηγαίνετε κάθε φορά. Τα παιδιά γρήγορα θα συνδέσουν τη συγκεκριμένη ημέρα ως «ημέρα παιχνιδιού» και θα ανυπομονούν να δουν τους φίλους τους. Το ίδιο θα ισχύει και για εσάς, τις μαμάδες! Φυσικά αν το παιδί σας δεν αισθάνεται καλά, καλύτερα να παραλείψετε τη συγκεκριμένη συνάντηση. Πολλοί γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν για τη μετάδοση μικροβίων.
 2. Επιλέξτε μέρος συνάντησης. Μπορεί να είναι η πλησιέστερη παιδική χαρά, μια βόλτα για περπάτημα ή ποδηλατάδα, μια κοντινή εκδρομή για πικνίκ, επίσκεψη σε ένα μουσείο ή το σπίτι ενός από τα μέλη της ομάδας σας. Καλό θα ήταν τα μέλη να προσφέρουν το σπίτι τους εκ περιτροπής.
 3. Μην έχετε υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες από την πρώτη συνάντηση. Στόχος είναι απλώς να γνωριστείτε τόσο εσείς οι μαμάδες, όσο και τα παιδιά.
 4. Φροντίστε οι συναντήσεις να μη διαρκούν περισσότερο από δύο ώρες – τα παιδιά βαριούνται και κουράζονται γρήγορα!
 5. Αν υπάρχουν στην ομάδα μαμάδες με παιδιά μικρότερα ή μεγαλύτερα που δεν μπορούν να αφήσουν στο σπίτι, αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, εκτός κι αν η συνάντηση φιλοξενείται σε σπίτι με περιορισμένο χώρο. Η παρέα ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών έχει πλεονεκτήματα: το μεγαλύτερο παιδί γίνεται ένας ‘μικρός δάσκαλος’, πράγμα που θα δώσει ώθηση στην αυτοεκτίμησή του, ενώ το μικρότερο μπορεί να αναπτύξει γρηγορότερα δεξιότητες αντιγράφοντας ένα πρότυπο κοντινό στην ηλικία του.
 6. Εφόσον η συνάντηση γίνεται σε σπίτι, καλό θα ήταν οικοδέσποινα και καλεσμένοι να μιλήσουν από την αρχή για τους ‘κανόνες του σπιτιού’. Κάποιοι άνθρωποι π.χ. δε θέλουν να καπνίζουν ή να περπατούν με παπούτσια μέσα στο σπίτι τους. Αν κάποιοι κανόνες τεθούν από την αρχή, δε θα υπάρχουν αμήχανες στιγμές αργότερα.
 7. Πριν προσφέρετε κάποιο σνακ, ρωτήστε για πιθανές αλλεργίες των άλλων παιδιών, τι θα ήθελαν οι μαμάδες τους να τρώνε ή απλά τι αρέσει στα ίδια να τρώνε.
 8. Όταν φιλοξενείτε τη συνάντηση στο σπίτι σας, περάστε λίγο χρόνο να προετοιμάσετε το παιδί σας. Μιλήστε του για το πόσο σημαντικό είναι οι φίλοι του να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και επιλέξτε μαζί του τα παιχνίδια που θα παίξουν. Αν έχει κάποια αγαπημένα παιχνίδια που υποπτεύεστε ότι δε θα θέλει να μοιραστεί, καλό θα ήταν να τα κρύψετε πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας. Μην εκπλαγείτε ωστόσο αν ξαφνικά το παιδί σας προσπαθεί να διεκδικήσει ένα παραμελημένο παιχνίδι μόνο και μόνο επειδή οι φίλοι του έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε αυτό! Απλώς εξηγήστε του ότι δεν πρόκειται να το πάρουν μαζί τους φεύγοντας!
 9. Το ελεύθερο παιχνίδι έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών (δείτε εδώ), οπότε δε χρειάζεται να έχετε γεμίσει και το τελευταίο λεπτό της συνάντησής σας με δραστηριότητες. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά βαριούνται εύκολα ή μπορεί να αρχίσουν να μαλώνουν, καλό θα ήταν να έχετε έτοιμες μερικές εύκολες δραστηριότητες όπως: να έχετε πρόχειρα χαρτιά και ξυλομπογιές για να ζωγραφίσουν, να κάνετε μια σύντομη βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί, να ακούσετε μουσική και να χορέψετε κ.λπ.
 10. Περιορίστε το χρόνο που τα παιδιά θα δουν τηλεόραση ή θα παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στόχος των ομάδων παιχνιδιού είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Καλό θα ήταν όλες οι μαμάδες να έχουν συμφωνήσει και ενημερώσει τα παιδιά τους από πριν ώστε να μην έρθουν στη συνάντηση με την προσδοκία να δουν μαζί την τελευταία ταινία της Barbie!
 11. Αφήστε τα παιδιά να επιλύσουν μόνα τους τις διαφωνίες τους. Ενώ προφανώς θα πρέπει να έχετε πάντα το νου σας σε ό, τι κάνουν τα παιδιά, δε χρειάζεται να επεμβαίνετε με το πρώτο σημάδι προβλήματος. Οι μικρο-καυγάδες σπάνια διαρκούν πολύ και, αν περιμένετε λίγο, τα παιδιά θα δώσουν μόνα τους τη λύση. Όταν μια σύγκρουση κλιμακώνεται σε λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση, τότε είναι η ώρα να επέμβετε. Εξηγήστε με ηρεμία ότι δεν είναι αποδεκτό να μιλάμε ή να φερόμαστε έτσι και καθοδηγήστε τα παιδιά να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Αν η διαμάχη συνεχίζεται, χωρίστε τα παιδιά για λίγα λεπτά ή εισάγετε μια νέα δραστηριότητα.
 12. Όταν η ομάδα παιχνιδιού φιλοξενείται σε σπίτι και είστε καλεσμένοι, προσφερθείτε να βοηθήσετε στην τακτοποίηση και στο καθάρισμα. Θα μπορούσατε μάλιστα να ενθαρρύνετε και τα παιδιά να συμμετέχουν. Συχνά είναι βολικό να μαζεύετε μετά από κάθε δραστηριότητα (π.χ. “ας μαζέψουμε τα χαρτιά και τις ξυλομπογιές τώρα που τελειώσαμε τη ζωγραφική”) αντί να τα αφήνετε όλα στο τέλος.
 13. Για να αποφύγετε γκρίνιες, προειδοποιήστε τα παιδιά ότι η συνάντηση φτάνει στο τέλος της: «Σε δέκα λεπτά φεύγουμε, την άλλη εβδομάδα πάλι!» Ρωτήστε τα τι τους άρεσε περισσότερο στη συγκεκριμένη συνάντηση και τι θα ήθελαν να κάνουν την επόμενη φορά.
 14. Προτείνετε ιδέες για το μέρος που θα γίνει η επόμενη συνάντηση ή για τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν τα παιδιά. Έτσι ενθαρρύνετε και τις άλλες μαμάδες να κάνουν το ίδιο, εισάγοντας ποικιλία εμπειριών για εσάς και τα παιδιά σας.
 15. Και τέλος να θυμάστε ότι οι ομάδες παιχνιδιού είναι τόσο για τα παιδιά όσο και για εσάς! Δείτε το σαν μια ευκαιρία να χαλαρώσετε, να γνωρίσετε άλλες μαμάδες, να ανταλλάξετε ιδέες και να διασκεδάσετε παίζοντας με τα παιδιά σας!

Καλό παιχνίδι!

children playing

Πηγές:

http://www.babycenter.com/

http://www.playgroupsusa.com/