Γλυκά χωρίς ενοχές!

Το περασμένο Σάββατο 2/11/13, στα πλαίσια του CretaMums Academy, βρεθήκαμε και πάλι στην κουζίνα του realfamilyfood που μοσχομύρισε φρεσκοψημένα μπισκότα και κέικ!

1451344_10151976329323713_461436426_n

Κέικ με σοκολάτα, ταχίνι και πετιμέζι

Η γλυκιά και φιλόξενη οικοδέσποινά μας, Εύα Στειακάκη, μας μίλησε για τα μειονεκτήματα της λευκής ζάχαρης, αλλά και για πιο υγιεινούς τρόπους να την υποκαταστήσουμε. Βλέπετε, η λευκή ζάχαρη δεν παχαίνει απλώς. Για να γίνει ολόλευκη και να ξεχωρίζουν οι κόκκοι της, έχει περάσει από διάφορες επεξεργασίες που έχουν καταστρέψει εντελώς ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Έτσι ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να τη χωνέψει – για να τα καταφέρει, ξοδεύει θρεπτικά συστατικά από τις αποθήκες του. Το αποτέλεσμα είναι ότι σιγά-σιγά το ανοσοποιητικό μας σύστημα πέφτει κι εμείς γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε μικρόβια και ιούς.

IMG_8405final

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές από τη ζάχαρη που έχουν υποστεί ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία. Διατηρούν έτσι τα θρεπτικά τους συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να χωνέψει πιο φυσικά τη ζάχαρη. Τέτοιες τροφές είναι η ζάχαρη Rapadura ή Sucanat ή Organic Whole Cane Sugar, η ζάχαρη καρύδας, το μέλι, το σιρόπι σφένδαμου (maple syrup), αλλά και το δικό μας πετιμέζι! Οι επιλογές αυτές έχουν λίγο διαφορετική συμπεριφορά από τη λευκή ζάχαρη στο μαγείρεμα, οπότε θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο περισσότερο διογκωτικό (μπέϊκιν ή μαγειρική σόδα) στις συνταγές μας. Αξίζει όμως τον κόπο να πειραματιστούμε γιατί τα γλυκά μας όχι μόνο θα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά θα είναι και περισσότερο θρεπτικά!

IMG_8427final

Μετά τη θεωρία, ακολούθησε το καλύτερο μέρος του σεμιναρίου, το μαγείρεμα! Η Εύα είχε επιλέξει για μας τρεις γευστικές και, το σημαντικότερο, εύκολες συνταγές. Μέσα σε μιάμιση μόνο ώρα είχαμε προετοιμάσει, ψήσει και δοκιμάσει μπισκότα με μέλι και καρύδια, κέικ με σοκολάτα, ταχίνι και πετιμέζι και ταρτάκια με γιαούρτι! Στην ιστοσελίδα του realfamilyfood, θα βρείτε πολλές συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη.

recipes stiakaki

Mπισκότα με μέλι και καρύδια (αριστερά), ταρτάκια με γιαούρτι (δεξιά)

Ευχαριστούμε την εισηγήτρια του σεμιναρίου Εύα Στειακάκη (www.realfamilyfood.com) που διέθεσε το χρόνο της δωρεάν, το κατάστημα βιολογικών προϊόντων “Το Ρόδι” (Λ. Πανεπιστημίου 69, πριν ΠΑΓΝΗ) για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις συνταγές, καθώς επίσης και τις Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications που μας προσέφεραν το βιβλίο «30λεπτα γεύματα» του Jamie Oliver. Όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συμμετοχές θα δωρηθούν και αυτή τη φορά στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

IMG_8403final

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *