ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤο όραμα για μια καλύτερΗ ΖΩΗ

Άτομα με αναπηρία = άτομα με σοβαρές ανεπάρκειες που οφείλονται σε σωματικές βλάβες και νοητικές ή ψυχικές δυσλειτουργίες, οι οποίες περιορίζουν ή καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση δραστηριότητας που θεωρείται φυσιολογική για έναν άνθρωπο.

Όταν γίνεσαι γονιός ενός παιδιού με αναπηρία, καταρχήν προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που σου έχει συμβεί, να κατανοήσεις τι είναι αναπηρία. Να δεις με ποιους τρόπους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του παιδιού σου σε ιατρική περίθαλψη και παρακολούθηση, αποκατάσταση, εκπαίδευση, ψυχολογική υποστήριξη, διαβίωση. Να ενημερωθείς για τις παροχές και τα δικαιώματά του. Μέσα σε όλο αυτό, ξεχνάς τον εαυτό σου – κι εσύ χρειάζεσαι υποστήριξη.

Αυτά συζητούσαν πριν από μερικά χρόνια κάποιοι γονείς παιδιών με αναπηρία στους διαδρόμους των νοσοκομείων, όπου συναντιόνταν κάθε μήνα για μια γνωμάτευση, μια εξέταση ή μια συνταγογράφηση αγωγής. Και αποφάσισαν να γίνουν ομάδα. Για να ενημερωθούν καλύτερα οι ίδιοι και να ενημερώσουν κι άλλους. Για να πάρουν και να δώσουν στήριξη. Αλλά κυρίως για να δημιουργήσουν νέες δομές που θα κάλυπταν τις ανάγκες των παιδιών τους σε ιατρική παρακολούθηση, αποκατάσταση και εκπαίδευση, ώστε να αποτρέψουν την ασυλοποίησή τους.

Και το έκαναν. Το 2005 ίδρυσαν το σωματείο γονέων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Το 2011, μετά από πολύ κόπο και προσωπική εργασία, άνοιξε τις πόρτες του στα Άνω Καλέσσα το πρώτο τους Κέντρο Αποκατάστασης, Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Αναπηρία.

kentro apotherapeias-apokatastashs1

Το Κέντρο προσφέρει καθημερινά σε 40 παιδιά υπηρεσίες ιατρικής παρακολούθησης, φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, ειδικής φροντίδας, εκπαίδευσης, συμβουλευτικής γονέων και πολλές άλλες. Δίνει στους γονείς χρόνο να ζήσουν και διατηρεί την ψυχική υγεία όλης της οικογένειας. Το βασικότερο: λειτουργεί σαν ανάχωμα στην ασυλοποίηση αυτών των παιδιών. 

Δημιουργική-Απασχόληση1

Οι οικογένειες όμως που έχουν ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ περισσότερες. Έτσι ένα νέο Κέντρο Αποκατάστασης, Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Αναπηρία πρόκειται πολύ σύντομα να δημιουργηθεί στο Θραψανό από το «Σύλλογο Δικαίωμα στη Ζωή», με τη συνεργασία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ωστόσο, το όραμα αυτών των γενναίων γονιών δε σταματά εδώ. Θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους κάθε ευκαιρία να αξιοποιήσουν όσες δυνατότητες έχουν, αλλά και να ζήσουν αυτόνομα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα τους παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη όταν εκείνοι δεν θα είναι πια σε θέση να τους την προσφέρουν. Έτσι, στα άμεσα σχέδια του «Συλλόγου Δικαίωμα στη Ζωή» είναι η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα σπίτια όπου τα παιδιά, αφού ενηλικιωθούν, θα μπορούν να ζουν μόνα τους με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού.

Τα έξοδα λειτουργίας του Κέντρου στα Άνω Καλέσσα, η χρηματοδότηση της δημιουργίας του νέου Κέντρου στο Θραψανό και των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, ξεπερνούν κατά πάρα πολύ το όποιο ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί από ένα φιλανθρωπικό παζάρι. Όμως το παζάρι των CretaMums θα είναι ένα «φασούλι να γεμίσει το σακούλι». Το Κέντρο στα Άνω Καλέσσα φτιάχτηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τέτοια «φασούλια», από μικρότερες ή μεγαλύτερες δωρεές και χορηγίες. Όταν είμαστε περισσότεροι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που θεωρείται αδύνατο.

Ελάτε στο παζάρι μας τη Δευτέρα 9/12 στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο στον Άη Γιάννη, Καλομοίρη 25 και Αρχελάου, για να βάλετε κι εσείς το δικό σας φασολάκι στο σακούλι. Κι αν δεν μπορείτε να έρθετε, ενημερωθείτε για το «Σύλλογο Δικαίωμα στη Ζωή» και μάθετε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να τον στηρίξετε.

Για να συνεχίσουν αυτοί οι γονείς να οραματίζονται.

Για να έχουν αυτά τα παιδιά μια καλύτερη ζωή.

 

Ακολουθεί χάρτης για το Ζάννειο (για να δείτε τη διαδρομή πατήστε View larger map).