Υγιή χαμογέλα για όλα τα CretaKids!

Γράφει η Μαρία Νικολοπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, στα πλαίσια του CretaMums Academy, μιλήσαμε για τη στοματική υγεία των παιδιών μας. Συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να φροντίζουν με τον κατάλληλο τρόπο το στόμα τους και πως έτσι τους προσφέρουμε ένα δώρο για όλη τους τη ζωή.

cretamums-smiles4life

Αναφερθήκαμε λοιπόν σε πολλά, μεταξύ άλλων στα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια και τη σημασία τους. Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, τα νεογιλά δόντια είναι πολύ σημαντικά για πολλούς λόγους, όπως η εμφάνιση, η μάσηση, η σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος και η διατήρηση του χώρου για τα μόνιμα δόντια. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «τα δόντια που θα πέσουν και θα έρθουν τα επόμενα». Το παιδί θα βγάλει τα πρώτα του δόντια από 6 μηνών μέχρι 2-2,5 ετών. Η ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών γίνεται στα 6 χρόνια και συνεχίζει μέχρι περίπου την ηλικία των 12 ετών. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα νεογιλά δόντια συνυπάρχουν για ένα μεγάλο διάστημα με τα μόνιμα στο στόμα του παιδιού.

Συζητήσαμε επίσης για τα μέσα της στοματικής υγιεινής για παιδιά που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Η φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο κιόλας δόντι στο στόμα του παιδιού. Υπάρχουν ειδικές γάζες στο εμπόριο ή ο γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία μικρή γάζα εμποτισμένη σε νερό, με την οποία θα αφαιρεί τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια του παιδιού. Φυσικά, σε τόσο μικρή ηλικία ο γονιός αναλαμβάνει αποκλειστικά την υγιεινή των δοντιών.

Σιγά σιγά, γύρω στα 2-2,5 έτη, αρχίζουμε με τις παιδικές οδοντόβουρτσες βουρτσίζοντας τα δόντια δυο φορές την ημέρα, αλλά με ήπιες κινήσεις ώστε να μην τραυματίσουμε τα παιδιά. Μέχρι τα 3 έτη, δεν απαιτείται η χρήση οδοντόκρεμας.

Εάν το παιδί σας δεν θέλει να του βουρτσίζετε τα δόντια, μετατρέψτε το βούρτσισμα σε παιχνίδι! Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: επιστρατεύστε κροκόδειλους με μεγάλα στόματα, νεράιδες των δοντιών, λιοντάρια και πολλά πολλά ακόμα και το βούρτσισμα θα γίνει διασκεδαστικό!

Αργότερα τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα με μια οδοντόπαστα με φθόριο για να απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα και υπολείμματα τροφής. Βέβαια μέχρι και τα 7 έτη περίπου, συνίσταται η επίβλεψη από τους γονείς.

Σιγουρευτείτε ότι κάθε παιδί έχει τη δική του ατομική οδοντόβουρτσα. Μην επιτρέψετε στα παιδιά να ανταλλάσσουν μεταξύ τους ή να χρησιμοποιούν δικές σας οδοντόβουρτσες. Τοποθετείστε επάνω στην οδοντόβουρτσα μικρή ποσότητα οδοντόπαστας, περίπου ίση με το μέγεθος ενός (μικρού) μπιζελιού και καθοδηγήστε το παιδί ώστε να βουρτσίσει τα δόντια του, όπως επίσης ακολούθως να ξεπλύνει και να φτύσει καλά (στην αρχή ίσως σας βοηθήσει ένα ποτηράκι).

Συζητήσαμε και για πολλά ακόμα, μεταξύ άλλων την κληρονομικότητα, τα ατυχήματα, την τερηδόνα και τον οδοντίατρο!

Το πιο σημαντικό όμως είναι το παράδειγμα που δίνουμε εμείς στα παιδιά μας. Όπως και σε όλα τα άλλα, έτσι και στο βούρτσισμα και την υγιεινή των δοντιών, τα παιδιά μας μιμούνται. Φροντίστε λοιπόν εσείς τα δικά σας δόντια, δείξτε τους ότι η στοματική υγεία είναι κάτι σημαντικό και αυτά θα σας μιμηθούν! Και να θυμάστε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!