Γιατί η φροντίδα των δοντιών είναι σημαντική και στην εγκυμοσύνη!

Γράφει η Μαρία Νικολοπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Η εγκυμοσύνη είναι μια μαγική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, από την πρώτη στιγμή που μένει έγκυος μέχρι την τελευταία μέρα, αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική. Ένα μικρό θαύμα γεννιέται μέσα σας και αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές.

Photo via www.babble.com.

Photo via www.babble.com.

Η υγεία, η διατροφή, καθώς και οι συνήθειές σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας, έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας.

Ακούμε συχνά μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες (γιαγιάδες σήμερα) να λένε: «το μωρό κλέβει ασβέστιο από τη μητέρα, γι’ αυτό χαλάνε τα δόντια της» ή «όταν ήμουν έγκυος έπεσαν τα δόντια μου». Αυτά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και θα το δούμε παρακάτω.

Η διατροφή σας είναι σημαντική. Θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και βέβαια να μην καπνίζετε.

Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συχνά ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που «χαλάνε» τα δόντια και όχι το ασβέστιο που «έκλεψε» το έμβρυο. Θα πρέπει απλά οι πολλές λιχουδιές να περιοριστούν και τα δόντια να καθαρίζονται μετά από κάθε γεύμα.

Τα πρώτα παιδικά δόντια (τα ‘νεογιλά’) αρχίζουν να σχηματίζονται ήδη από την 6η με 8η εβδομάδα της κύησης, με τη διαφοροποίηση επιθηλιακών κυττάρων του στόματος. Τα κύτταρα αυτού του αρχικού ‘οδοντικού σπέρματος’ συνεχίζουν να εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη στιγμή της γέννησης του παιδιού, τα περισσότερα από τα νεογιλά δόντια είναι ήδη μερικώς σχηματισμένα μέσα στις γνάθους. Τα πρώτα μόνιμα δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται μέσα στη γνάθο τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού. Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να είστε πολύ λοιπόν προσεκτική με τα φάρμακα που παίρνετε και να έχετε πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται αυξημένη έκκριση προγεστερόνης, οιστρογόνων και γοναδοτροπινών, που σε συνδυασμό με την ευαισθησία της εγκύου σε λοιμώξεις αλλά και την παρουσία μικροβιακής πλάκας, μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα της εγκυμοσύνης ή και κοκκίωμα κύησης. Κλινικά, η αντίδραση των ούλων εκδηλώνεται με φλεγμονή, οίδημα, ερυθρότητα, έντονη τάση για αιμορραγία και αύξηση του όγκου τους (υπερπλασία). Η πρόκληση αυτής της αιμορραγίας είτε κατά το βούρτσισμα των δοντιών είτε κατά τη μάσηση σκληρής τροφής θορυβεί την έγκυο και την αποτρέπει από την στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα: ένας φαύλος κύκλος.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για τη σχέση ανάμεσα σε περιοδοντίτιδα και στους πρόωρους τοκετούς και στα ελλιποβαρή νεογέννητα. Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν βρέφος με μικρότερο βάρος.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη για τις περισσότερες απλές οδοντιατρικές θεραπείες και για τη χρήση τοπικών αναισθητικών. Αποφεύγονται όμως χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και μακροχρόνιες θεραπείες. Στο πρώτο τρίμηνο, αποφεύγουμε κάθε επέμβαση, λόγω της πιθανής εκδήλωσης υποξίας. Εάν όμως προκύψει επείγουσα ανάγκη, τότε και η ασθενής αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με το/τη γυναικολόγο της. Αισθητικές θεραπείες τύπου λεύκανσης θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό. Η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητη και εάν είναι δυνατόν μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος χρειάζεται και απαιτείται να βρίσκεται σε επικοινωνία με το γυναικολόγο που παρακολουθεί τη γυναίκα.

Γενικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.
  • Ακολουθήστε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μικρών ζαχαρούχων λιχουδιών ανάμεσα από τα γεύματα.
  • Σε περίπτωση ναυτίας και εμετών, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και μη βουρτσίζετε αμέσως.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για καθαρισμό ή ό,τι άλλο χρειαστείτε χωρίς φόβο.