Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Κείμενο CretaMum Μαρία Ν

Ξέρω, ξέρω… θα μου πείτε πού το θυμήθηκες… Τον αγαπούσα τόσο μικρή, που φτιάχνω με το μυαλό μου παραμύθια με το Νιλς και τα ταξίδια του και τα λέω στο γιο μου, ελπίζοντας να του περάσω το «μικρόβιο των ταξιδιών»… Περιμένω να μεγαλώσει λίγο, για να του δώσω το βιβλίο και να ταξιδέψει κι αυτός μαζί με το Νιλς!

Κάποιοι από εμάς μεγαλώσαμε με τον Νιλς Χόλγκερσον, το μικρό αγόρι που ταξίδεψε στον κόσμο στην πλάτη της αγαπημένης του χήνας. Ο Νιλς, ένα άτακτο, κακότροπο, ζωηρό και σκληρό με τα ζώα παιδί, ζει σε μία φάρμα με τους γονείς του. Μια μέρα, μεταμορφώνεται σε νάνο από ένα ξωτικό, που τον τιμωρεί για τη συμπεριφορά του. Ο Νιλς σαν νάνος μιλάει ξαφνικά τη γλώσσα των ζώων και βρίσκεται αντιμέτωπος με όλα τα ζώα της φάρμας που βασάνιζε μέχρι τότε!

cretamums-nilsholgersson2

Μέσα στον πανικό του, βρίσκει ένα κοπάδι με αγριόχηνες που τον παίρνουν μαζί τους στο μεταναστευτικό ταξίδι που κάνουν προς τη Λαπωνία. Πάνω στην πλάτη μιας χήνας, του Μάρτιν, ταξιδεύει διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, χιονισμένες οροσειρές και πεδιάδες, λίμνες, δάση και ποτάμια. Ένα πραγματικά θαυμαστό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που τον διδάσκει πολλά και τον μετατρέπει σε ένα γλυκό και ευγενικό παιδί, που σέβεται τη φύση και τα ζώα. Στο θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, όλα τα πλάσματα της γης, οι θρύλοι, οι παραδόσεις της Σουηδίας, το φυσικά ωραίο και το καλό συνυπάρχουν σε μία συγκινητική αφήγηση!

 

cretamums-nilsholgersson

Η συγγραφέας του, Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (1858- 1940), τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909 και ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο «για τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη γραφή της». Η αγάπη της για τη φύση και τις παραδόσεις την οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, μετά από ανάθεση για να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστικό – βιβλίο γεωγραφίας στα σχολεία της Σουηδίας. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία σε όποια χώρα κυκλοφόρησε. Η Σουηδική κυβέρνηση τύπωσε στο χαρτονόμισμα των 20 κορόνων τη μορφή του Νιλς Χόλγκερσον να πετά πάνω σε μια χήνα στη περιοχή της Scania, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε την εικόνα της ίδιας της συγγραφέως. Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα ακόμα κυκλοφορεί!

cretamums-nilsholgersson4

Ψάξτε λοιπόν να βρείτε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» για τα παιδιά σας! Υπάρχουν λίγα παλιά και πολλά καινούρια (με cd ή dvd) ή βρείτε αυτό που είχατε εσείς μικροί. Ταξιδέψτε με τα παιδιά σας πάνω στο Μάρτιν, τη χήνα του Νιλς, και διδάξτε τους ότι όλα τα πλάσματα της φύσης έχουν ίσα δικαιώματα!