Τώρα το καλοκαίρι ας σκεφτούμε το νερό!

Το καλοκαίρι η κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα αυξημένη όπως όλοι γνωρίζουμε. Έχετε όμως αναρωτηθεί πόσα λίτρα νερού καταναλώνουμε στις καθημερινές μας οικιακές δραστηριότητες; Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά:

cretamums-save-water (1)

(Πηγή: http://www.watersave.gr/)

Ίσως δεν είχαμε φανταστεί ότι οι αριθμοί αυτοί θα ήταν τόσο υψηλοί και ότι αφήνοντας τη βρύση για λίγο να τρέχει θα πήγαιναν χαμένα τόσα πολλά λίτρα νερού! Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Ας δούμε μερικές ιδέες για να εξοικονομούμε νερό χωρίς μεγάλη προσπάθεια:

cretamums-save-water (2)

http://www.merchantcircle.com

 

Ντους: Συνήθως το ζεστό νερό καθυστερεί  να έρθει. Χρησιμοποιώντας μια μικρή λεκάνη μέσα στην μπανιέρα, μπορούμε να μαζέψουμε το νερό μέχρι να ζεσταθεί για να ποτίσουμε τα φυτά ή να το χρησιμοποιήσουμε στην τουαλέτα. Επίσης χρησιμοποιούμε μικρή πίεση στο ντους.

 

 

 

cretamums-save-water (3)

http://www.tedsmithphotography.com/

 

 

Πλύσιμο χεριών και προσώπου: κλείνουμε τη βρύση όσο σαπουνιζόμαστε.

Βούρτσισμα δοντιών: κλείνουμε τη βρύση όσο τα βουρτσίζουμε και τα ξεπλένουμε χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερό.

 

 

 

cretamums-save-water (5)

http://www.etsy.com

 

Μπάνιο μικρών παιδιών: Tο νερό αυτό μπορούμε στο τέλος να το χρησιμοποιήσουμε στην τουαλέτα.

Παιχνίδι με νερό: Όλο το καλοκαίρι τα παιδιά μας παίζουν με το νερό. Συχνά τους γεμίζουμε μια λεκάνη ή μια μικρή πισίνα με νερό και βάζουν μέσα τα παιχνίδια τους ή πλατσουρίζουν! Αντί να το ρίχνουν κάτω ή να το πετάμε μετά, ας τα μάθουμε να ποτίζουν με αυτό τα φυτά. Θα τους αρέσει πολύ!

 

cretamums-save-water (6)

http://www.everyculture.com

 

Πλύσιμο λαχανικών και φρούτων: Τα πλένουμε χρησιμοποιώντας μια λεκάνη γεμάτη νερό αντί να τρέχει συνεχώς η βρύση. Tο νερό αυτό μπορεί στο τέλος να επαναχρησιμοποιηθεί.

Πλύσιμο πιάτων:  Aπό τον πίνακα κατανάλωσης νερού φαίνεται ότι τo πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων χρειάζεται λιγότερο νερό απ’ ότι το πλύσιμο στο χέρι. Αν πάλι δεν μπορείτε να το αποφύγετε, χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα απορρυπαντικού εξοικονομούμε νερό στο ξέβγαλμα.

 

cretamums-save-water (8)

http://www.agefotostock.com

 

Πλύσιμο με λάστιχο: Όσο μπορούμε το αποφεύγουμε. Πλένουμε τα μπαλκόνια και το αυτοκίνητο με κουβά.

 

 

 

 

 

Πολλά από τα παραπάνω μπορούμε να τα εφαρμόσουμε μαζί με τα παιδιά. Ας τους δείξουμε πόσο πολύτιμο είναι το νερό και πώς να το προσέχουμε. Άλλωστε, η αγάπη για το περιβάλλον ξεκινάει από το σπίτι μας!

Δείτε περισσότερες ιδέες για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι εδώ.

Από την CretaMum Ευτυχία