Εύκολη δραστηριότητα: μονοτυπία για παιδιά

Γράφει η CretaMum Christina

Η τεχνική της μονοτυπίας (monoprinting) προτείνεται σε πολλά blog για παιδιά (π.χ. εδώ). Μη σας τρομάζει η λέξη: στην πραγματικότητα είναι μια πολύ εύκολη τεχνική που αξίζει να δοκιμάσετε με τα παιδιά! Με τη μονοτυπία, δημιουργείς μια εικόνα με τέτοιο τρόπο ώστε μετά να μπορείς να πάρεις ένα μοναδικό αντίγραφό της.

cretamums_monoprinting6

Χρειάζεστε:

  • Μια γυαλιστερή επιφάνεια που δεν απορροφά χρώμα, εγώ π.χ. έχω χρησιμοποιήσει ένα γυάλινο πυρέξ, ένα στρογγυλό μεταλλικό ταψί κ.λπ.
  • Ρευστά χρώματα, όπως τέμπερες.
  • Κάτι για να απλώσετε τα χρώματα, όπως ρολό βαφής, μια παλιά τηλεκάρτα, ένα κομμάτι χαρτόνι.
  • Πινέλα, μπατονέτες (για αυτιά) ή και δαχτυλάκια για να δημιουργήσετε την εικόνα.
  • Λευκά χαρτιά για τα αντίγραφα.

Συμβουλή: προτιμήστε πλενόμενες τέμπερες για παιδιά και στρώστε πρώτα το τραπέζι με πλαστικό τραπεζομάντιλο επειδή μάλλον θα λερώσετε και θα λερωθείτε! 

Οδηγίες

1. Απλώνετε το χρώμα στη γυαλιστερή επιφάνεια (π.χ. στον πάτο του πυρέξ ή στο μεταλλικό ταψί αναποδογυρισμένο) με το ρολό βαφής, την τηλεκάρτα ή το κομμάτι χαρτόνι. Τώρα που το σκέφτομαι, την επόμενη φορά θα χρησιμοποιήσω τηλεκάρτα γιατί το ρολό βαφής απορροφά πολύ χρώμα κι έτσι χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να καλυφθεί η επιφάνεια.

cretamums_monoprinting1

 

2. Με πινέλα, μπατονέτες ή δάχτυλα δημιουργείτε ένα σχέδιο πάνω στο απλωμένο χρώμα.

cretamums_monoprinting2

 

3. Ακουμπάτε πάνω από το σχέδιό σας ένα λευκό χαρτί και το πιέζετε με τα χέρια σας καλά χωρίς να το κουνάτε. Το χαρτί πρέπει να είναι λίγο μικρότερο από την επιφάνεια που έχετε επιλέξει. Εγώ για το πυρέξ που χρησιμοποιήσαμε με τη Σοφία έκοψα χαρτιά Α4 στα δύο.

cretamums_monoprinting3

 

4. Τραβάτε προσεκτικά μια άκρη του χαρτιού σας για να ξεκολλήσει από τη γυαλιστερή επιφάνεια. Το αντίγραφό σας είναι έτοιμο. Ξεκινήστε πάλι από την αρχή για περισσότερα!

cretamums_monoprinting4

Μια εύκολη δραστηριότητα που αξίζει να δοκιμάσετε αρκετές φορές γιατί τα σχέδια των παιδιών εξελίσσονται καθώς μεγαλώνουν. Αξιοποιήστε τα αντίγραφα που θα προκύψουν για να διακοσμήσετε τους τοίχους σας, αλλά και χειροποίητες κάρτες γενεθλίων και συσκευασίες δώρων!